Turism Durabil @ Brașov
Turismul a cunoscut o creștere semnificativă în Europa în decursul ultimelor decenii, până în 2020. Cu toate acestea, această creștere rapidă a provocat diverse probleme legate de susținerea comunităților locale și capacitatea destinațiilor. Apoi, izbucnirea pandemiei COVID-19 a distrus complet industria. Orașele și regiunile se confruntă cu sarcina de a reconstrui turismul.
Pentru orașele care au experimentat anterior superturismul, găsirea unui echilibru între vizitatori, comunități și mediu reprezintă o provocare suplimentară. HIT sprijină pe deplin proiectele care își propun să aducă componenta de sustenabilitate, noile tehnologii și să ajute la dezvoltarea echilibrată a experienței turiștilor, cât și a cetățenilor.
Recent a fost lansat un nou proiect care țintește să îmbunătățească valorificarea oportunităților oferite de fiecare orașe și regiuni. Tourism in Balance va fi implementat prin efortul colaborativ a șase regiuni europene și își propune să creeze o industrie a turismului mai sustenabilă și echilibrată, în care comunitățile locale sunt susținute, iar mediul este protejat. Prin implementarea acestor îmbunătățiri ale politicilor și partajarea descoperirilor, proiectul speră să inspire alte destinații care se confruntă cu provocări similare și să contribuie la avansarea generală a practicilor de turism durabil.
Șase orașe și regiuni – Amsterdam în Olanda, Cracovia în Polonia, Tallinn în Estonia, Andalucia/Sevilla în Spania, Roma în Italia și Brașov în România – care s-au confruntat cu probleme regulate sau permanente legate de superturism, s-au unit pentru a dezvolta politici și strategii noi pentru o distribuție mai bună a turismului, atât în timp, cât și în spațiu. Acestea primesc sprijin și îndrumare de la un partener experimentat în cercetarea în domeniul turismului, Universitatea de Științe Aplicate Breda (BUas) din Olanda.
Scopul acestui proiect este de a spori eficacitatea strategiilor și politicilor locale și regionale, consolidându-și contribuția la obținerea unei abordări echilibrate a turismului. Accentul se pune pe distribuirea turismului într-o zonă mai largă și pe valorificarea oportunităților oferite de fiecare oraș și regiune, maximizând impactul pozitiv și minimizând efectele negative.
Prin efortul colaborativ, aceste orașe și regiuni își propun să creeze o industrie a turismului mai sustenabilă și echilibrată.